top of page

ATRACTII TURISTICE

În imediata apropiere

MASIVUL RETEZAT

MunÈ›ii Retezat sunt unul dintre cele mai înalte masive din Romania, făcând parte din CarpaÈ›ii Meridionali. Cel mai înalt vârf este Peleaga, la o altitudine de 2.509 metri. Alte vârfuri importante sunt PăpuÈ™a È™i Vârful Retezat.

retezat.jpg

Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop este o mănăstire din România situată în apropierea satului SilvaÈ™u de Sus din judeÈ›ul Hunedoara. În anul 1564 a fost zidită din temelie de Zamfira, fiica lui Moise Vodă din Èšara Românească. Este posibil ca vechiul lăcaÈ™, despre al cărui urme se scria la mijlocul secolului al XIX-lea, să fi existat undeva în pădure, în vecinătatea clădirilor actuale.

prislop.jpg

LACURILE GLACIARE DIN MUNTII RETEZAT

Majoritatea lacurilor din MunÈ›ii Retezat sunt de origine glaciară È™i sunt răspândite pe cele aproape 40.000 de hectare ale Parcului NaÈ›ional Retezat din judeÈ›ul Hunedoara. Printre ele sunt 40 de lacuri mari È™i mijlocii È™i 18 lacuri mărunte, toate permanente.

lacuri_glaciare.jpg

CASCADA LOLAIA

Cascada este situată la o altitudine de 1.050 de metri, în partea de nord a Parcului NaÈ›ional Retezat, pe Valea NucÈ™oarei. Această vale a adunat apele pâraielor Pietrele, StâniÈ™oara, GaleÈ™u È™i Valea Rea. Din fericire, accesul la această minunată atracÈ›ie naturală se poate face foarte uÈ™or, din Cârnic, deoarece aici este permis accesul cu maÈ™ina pe tot parcursul anului.

lolaia.jpg

CETATEA COLT

Cetatea a fost ridicată pe un colÈ› de stâncă, la intrarea în defileul RâuÈ™orului, în jurul unui turn pătrat, căruia i-au fost adăugate un zid de incintă, fortificat cu alte turnuri. DeÈ™i a fost ridicată în scopuri de apărare, ea nu a îndeplinit niciodată acest rol, cele trei fortificaÈ›ii fiind prea mici pentru a face față unor armate de mari dimensiuni, aÈ™a că, cel mai probabil, cetatea servea ca loc de refugiu în cazul unor conflicte între cnezi. Are plan neregulat, adaptat formei de relief, este prevăzută cu un donjon masiv È™i a fost cea mai puternică cnezială din Transilvania.

cetatea_colt.jpg

CETATEA MALAIESTI

Cetatea MălăieÈ™ti este un ansamblu de monumente istorice situat în satul cu acelaÈ™i nume, în comuna SălaÈ™u de Sus. SpecialiÈ™tii o descriu ca pe o cetate asemănătoare cu un donjon, cu o incintă circulară căreia i s-au adăugat 4 turnuri poligonale. Se spune că a fost construit de familia sarazină ca punct de observare È™i apărare. În primele două decenii ale secolului al XIV-lea au fost construite temniÈ›a È™i incinta din piatră. După aceea, au fost ridicaÈ›i. În 1588 s-au adăugat cele 4 turnuri. Se spune că ar fi fost abandonată în secolul al XVII-lea.

cetatea_malaiesti.jpg

DINO PARK TRANSILVANIA

Situat pe Strada Cetății, în apropiere de Cetatea RâÈ™nov, parcul are o suprafață de 3,5 hectare È™i găzduieÈ™te 100 de dinozauri atestaÈ›i È™tiinÈ›ific, reproduÈ™i în mărime naturală conform ultimelor descoperiri paleontologice.

dino_park.jpg

FUNDATURA PONORULUI

Fundatura Ponorului sau „Palmul lui Dumnezeu”, cum este cunoscută È™i această zonă, este locul în care timpul pare să fi îngheÈ›at. Fundatura Ponorului este situată în Parcul NaÈ›ional GrădiÈ™tea Muncelului-Cioclovina. Este o arie protejată de interes naÈ›ional, situată în grupa muntoasă a MunÈ›ilor Șureanu-Parâng-Lotrului, aparÈ›inând lanÈ›ului muntos al CarpaÈ›ilor Meridionali, în partea de sud a judeÈ›ului Hunedoara, pe teritoriile administrative Baru, comunele BoÈ™orod, BăniÈ›a, Orăștioara de Sus. si Pui, la o altitudine de 900 de metri. Localnicii nu au o viață foarte uÈ™oară, dar ca turist, acest loc te fascinează, pentru că timpul pare să stea pe loc, iar graba È™i agitaÈ›ia secolului XXI nu au traversat încă aceste văi.

fundatura_ponorului.jpg

POIANA NARCISELOR

Poiana narciselor se întinde pe o suprafaţă de aproape 20 de hectare, fiind situată între localităţile SălaÅŸu de Sus ÅŸi NucÅŸoara, la poalele Retezatului, accesul putându-se face ÅŸi cu maÅŸina. Oamenii locului spun că primele narcise au fost aduse la SălaÅŸu de Sus în anul 1900, de un cetăţean olandez. Iubite de localnici pentru forma ÅŸi parfumul lor, narcisele au fost protejate ÅŸi au ajuns să se dezvolte în perimetrul dintre cele două sate.

poiana_narciselor.jpg

BISERICA SANTAMARIE-ORLEA

Biserica Reformată-Calvină Sântămăria-Orlea, se numără printre cele mai vechi biserici din România, fiind construită către sfârÈ™itul secolului al XIII-lea. Alcătuită dintr-o navă tăvănită, din turn pe faÈ›ada de vest È™i un altar dreptunghiular boltit în cruce pe ogive, prezintă forme arhitectonice specifice tranziÈ›iei de la romanic la goticul timpuriu. In interior se află un valoros ansamblu de pictură murală.

santamarie-orlea.jfif

BARAJUL GURA APEI

ConstrucÈ›ia barajului a început în 1975. Dimensiunile lui sunt impresionante: 168 m înălÈ›ime, 225 milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare, dimensiunile întregului baraj le întrec de trei ori pe cele ale piramidei lui Keops. Pe cursul râului Mare a fost construită o salbă de 10 hidrocentrale. Amenajarea hidroenergetică Râul Mare-Retezat are ca rol atât producerea de energie electrică, cât È™i regularizarea cursului râului È™i atenuarea undelor de viitură. Ultima verigă finalizată este formată din lacul de acumulare, barajul È™i hidrocentrala de la Sântămăria-Orlea. Lacul de acumulare de la Orlea asigură alimentarea cu apă a aproape jumătate din judeÈ›ul Hunedoara, a oraÈ™elor HaÈ›eg, Călan, Simeria, Deva.

gura_apelor.jpg

BISERICA DENSUS

Biserica „Sfântul Nicolae” este un lăcaÈ™ de cult ortodox din localitatea DensuÈ™, judeÈ›ul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici din România, datând se pare din secolele XII-XIII, a fost ridicată pe ruinele unei construcÈ›ii din secolul IV d.Hr.; are plan pătrat, cu naosul străpuns de un turn, sprijinit pe o boltă È™i este dotată cu o adâncă absidă semicirculară; întreaga construcÈ›ie este acoperită cu plăci de piatră, iar majoritatea materialului său provine de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane (situată în apropiere); pictura murală a monumentului datează din secolul XV. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Nicolae Iorga a numit biserica "fără pereche în toată românimea". Biserica este trecută pe lista monumentelor istorice din judeÈ›ul Hunedoara cu codul HD-II-m-A-03307.

biserica_densus.jpg

SARMIZEGETUSA ULPIA TRAIANA

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost capitala si cel mai mare oras al Daciei romane, numita ulterior Ulpia Traiana Sarmizegetusa dupa fosta capitala dacica, aflata la aproximativ 40 km distanta. Construit pe terenul unui lagăr al Legiunii a V-a Macedoneană, oraÈ™ul a fost aÈ™ezat de veterani ai războaielor dacice. De la bun început a primit titlul de colonia È™i statutul de ius Italicum. Cu o suprafață de 30 de hectare (74 de acri; 0,12 sq mi), o populaÈ›ie între 20.000 È™i 25.000 de locuitori È™i fortificaÈ›ii puternice, Ulpia Traiana a fost centrul politic, administrativ È™i religios al Daciei romane în secolele II È™i III.

OraÈ™ul a fost distrus de goÈ›i. Astăzi Ulpia Traiana rămâne în ruine, cu un forum parÈ›ial conservat, un amfiteatru È™i rămășiÈ›e ale mai multor temple.

sarmi.png
bottom of page